Voor vragen en inlichtingen:

Info@
Veteranencafe
Alleman.nl

Klik op een foto voor een uitvergroting

Archief


ARCHIEF NIEUWS 2022
15 AUGUSTUS HERDENKEN IN HARDERWIJK, WEL OF NIET?

BEZOEK VAN HET NEDERLANDS VETERANENINSTITUUT

STICHTING PELITA

BESTE  VETERANEN EN OUD GEDIENDEN

OPENING VAN EEN WITTE ANJER PERKJE IN HARDERWIJK

VETERANENCAFÉ ALLEMAN

100 JAAR VETERAAN BOB BISSCHOP (20-04-2022)

ARCHIEF ACTIVITEITEN 20222022

15 AUGUSTUS HERDENKEN IN HARDERWIJK, WEL OF NIET?

Graag bespreek ik met u de vraag op de bijeenkomst van 25 januari.

Met een gemeenschap van Indische Nederlanders in onze gemeente, kwam het nooit tot een eigen Indië herdenking op 15 augustus.

Is dat een bewuste keuze of herdenken we niet omdat we dat nooit deden? De vraag niet stellen is doorgaan zoals in het verleden.

De vraag wel stellen betekent een bewust antwoord. We herdenken wel of niet omdat…


  • Vanaf 1970 kwam die herdenking er pas voor het eerst in Nederland.
  • In 1988 kwam er een nationaal Indisch Monument.
  • En pas in 1999 erkende kabinet-Kok 15 augustus 1945 als officiële datum waarop de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam voor Nederland ..... (2211) Lees verder


BEZOEK VAN HET NEDERLANDS VETERANENINSTITUUT

Op 30 november jl. heb ik vanuit mijn rol als activiteitenoördinator/ voorlichter bij het Nederlands veteraneninstituut het genoegen gehad om onverwachts een bezoekje te brengen aan veteranencafé Alleman. Veteranencafé Alleman trok mijn aandacht om dat het een bijzondere samenwerking heeft met mensen met een verstandelijke beperking en/ of andere beperkingen in hun leven.


Via de website (complimenten voor de gebruiksvriendelijkheid Otto!) kwam ik erachter dat erop deze middag ook een lezing werd gehouden door “Ruud Slangen over luchtmacht militairen

die nooit meer huiswaarts keerden”. Wat heb ik genoten van dit bijzondere en interessante verhaal over de zoektocht van Ruud om bij de 45 namen de foto’s te kunnen plaatsen.

Met meerdere veteranen heb ik gesproken over hun missie maar ook tal van andere onderwerpen kwamen aanbod. Het in gesprek gaan met veteranen en hun thuisfront is ook de reden dat ik regelmatig op bezoek ga bij de veteranen.


Doormiddels van deze gesprekken krijgen wij (de ervaringen koppel ik door naar mijn collega’s binnen het NLVi) een goed beeld van wat er leeft binnen de veteranengemeenschap. Het was voor mij een geslaagde middag d.m.v. het ontvangen en geven van informatie. Verder wil ik de organisatie en in het bijzonder Sandra en Otto bedanken dat ik aanwezig mocht zijn in veteranencafé Alleman.


Voor vragen en/of opmerkingen kunt u altijd contact opnemen met het Nederlands Veteraneninstituut.

Middels het algemeen telefoonnummer: (088) 334 00 50.

E-mail: info@nlveteraneninstituut.nl (2211)


Met vriendelijke groet,

SMJRODVB Margret Bleker-Roozendaal

Activiteitencoördinator Nederlands Veteraneninstituut


• STICHTING PELITA

"Pelita is een landelijke stichting voor Indische en Molukse families, die banden hebben met voormalig Nederlands-Indië. Hiertoe rekenen we ook de partners en zg. "totoks" toe. Sylvia Hiert is regio-coördinator voor Midden-Nederland, én Harderwijk.


Elke laatste woensdag van de maand, is ze aanwezig bij het Veteranencafé in Café Alleman voor vragen over passende zorg, aanvraag WMO/WLZ en Wetten voor Oorlogsgetroffenen.

Of gewoon voor een luisterend oor. Wilt u liever een afspraak, dan is Sylvia is te bereiken op s.hiert@pelita.nl en 06-10 99 13 36 (dinsdag, woensdag en donderdag) (2210)

Sylvia Hiert, Pelita


BESTE VETERANEN EN OUD GEDIENDEN

We willen jullie bedanken dat we als zorgverleners mochten aansluiten bij de veteranenbijeenkomst in café Alleman van de bijeenkomst van 27 juli jl. We vonden het mooi en boeiend om te luisteren naar jullie ervaringen. We zijn op deze bijeenkomst verrast daar we zelf ook collega’s oud gedienden tegen zijn gekomen. En hebben de indruk dat jullie er zijn voor elkaar in de regio Harderwijk. Top!

Waardering en erkenning voor de Nieuw Guinea veteranen met wie (Willem) heeft gesproken (met een knipoog heren). We realiseren ons ook dat het niet is gelukt om bij een ieder even aan te haken. Maar hebben wel ervaren dat het zinvol is geweest om vanuit de zorg kant een keer aan te sluiten. De vragen die er zijn gesteld zijn beantwoord of worden nog opgepakt.


Alvast een goed zomerverlof en tot ziens!

Bij jullie wel bekend maar tot slot nog het algemeen nummer van het Nederlands Veteraneninstituut welke 24/7 bereikbaar is voor vragen of informatie. (088) 334 0050. (2207)


Wilma Gardenbroek zorgcoördinator NLVI

Willem Wittenrood & Maria Donk Veteranenbedrijfsmaatschappelijkwerker NLVI


OPENING VAN EEN WITTE ANJER PERKJE IN HARDERWIJK

De Gemeente Harderwijk wil graag haar respect en waardering tonen voor de veteranen in Harderwijk en Hierden. In samenwerking met Rik van Velzen en Maarten van Panhuis namens de Stichting Regionale veteranendag Noord-West Veluwe, heeft de gemeente Harderwijk een witte anjer perkje aangelegd aan de Vitringasingel. De witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan.

Op vrijdag 17 juni jl. opende Burgemeester Van Schaik het perkje aan de Vitringasingel (bij het oude scheepskanon) in Harderwijk. (2206)


VETERANENCAFÉ ALLEMAN

Op woensdag 25 mei was er weer een bijeenkomst in het veteranencafé Alleman in Drielanden. Wat een opkomst en wat een enthousiasme en wat is het weer een geweldige middag geweest.

En dat niet alleen, opvallend dat veel partners van veteranen waren meegekomen.


Iedere maand komen onze veteranen bij elkaar en wordt er een invulling aan de middag gegeven. Dit kan zijn een lezing over een uitzending, militaire informatie en zoals deze middag een muzikale invulling.


Deze middag stond dus in het teken van muziek. Wij allen werden getrakteerd op een optreden van Qua Patet Orbis, een groot koor van oud-mariniers (COM Noord Veluwe). In de pauzes en tijdens het eten veel met veteranen gesproken. Het was een fijne middag. Veel lof voor het personeel van Grand Café Alleman. Voor de bediening, het eten, maar zeker ook hun muzikale bijdrage … (2205)


Kijk HIER
voor een
foto reportage

100 JAAR VETERAAN BOB BISSCHOP (20-04-2022)

De geleden strijd was enorm

Het was echt een ware storm

Toch mocht hij met doelen en streven

Naar zijn 100 jaar, gelukkig toeleven


Veel heeft hij ons verteld

Maar “meer” ook niet vermeld

Wij kunnen dit alles lezen en beleven

Dit is het, al het streven


Veel versiering is bij zijn woning aangebracht

Met ballonen in al hun pracht

Dit alles in het geheim

Dat maakt het feest oh zo fijn


De burgemeester kwam ook even langs

Hij is dus die lange Frans

Een woordje heeft hij altijd klaar

Dit is vanuit de Gemeente een lovend gebaar (2204)


Kijk hier voor een foto reportage

Kijk hier voor het nieuws in de mediaNIEUWS

ARCHIEF


2023

2022

2021